Aihearkisto: Valokuvaus

Veho Muvi action-kamera – Tuotetestaus

Kameran käyttöönotto on todella helppo toimenpide kunhan on selvinnyt siitä shokista, että isohkossa (mutta tukevassa) säilytyslaatikossa on sisällä todella pieni kamera ja todella paljon erinäköisiä ja -muotoisia osia.
Muistikortti kameraan ja kamera USB -johdolla latautumaan.

Kamerassa on sisäänrakennettu Wi-Fi, jonka avulla kameraan saa liitettyä älypuhelimen etsimeksi ja/tai säätöjen tekoa varten etänä (apuohjelman kanssa). Wi-Fi on hyvä ominaisuus, mutta sen käyttö syö akkua kamerasta aika rivakkaa tahtia. Itse käytin tätä toimintoa S4:n kanssa ja kuvaaminen onnistui mainiosti.

Kamerassa itsessään on muutamia nappeja, joista kaikkia (on/off ja Wi-Fi on/off) ei pääse käyttämään kameran ollessa kotelossaan. Pääasiallisia kuvauksessa käytettäviä nappeja voi kuitenkin käyttää myös kotelon kanssa ja päällä olevia kahta nappia yhtäaikaisesti painamalla kameran saa pois päältä (ja päälle) myös koteloituna.

Mukana tulee irrallinen näyttö kameraan liitettäväksi. Näytössä on muutama lisänappi, joita käytetään kameran zoomissa ja kuvattujen materiaalien selailussa/katselussa. Näyttöä ja koteloa käytettäessä koteloon on vaihdettava toinen takakansi, sillä kameran paksuus lisääntyy näytöstä puolisentoista senttiä. Näytön napit ei ole luonnollisesti käytettävissä koteloituna.

Kameran mukana tulee jos jonkinnäköistä ja muotoista niveltä/jalkaa ja muutama kiinnitystalla. Niiden avulla kameran saa kiinni mitä moninaisimpiin paikkoihin.

Kamera on hintaisekseen hyvä, tosin kohtalainen vääristymä kuvan reunoille muodostuu (laajimmalla kuvalla) Zoomattaessa vääristymä pienenee. Tämä johtuu toki kameran pienestä koosta ja sen linssirakenteesta ja ollee normaalia kaikille toimintakameroille.

Kamerassa on todella monipuoliset kuva- ja videoasetukset. Parhaiten/helpoiten niitä pääsee säätämään edellämainitun kamerasovelluksen kanssa.

Kameraa on helppo käyttää, kunhan totuttelee sen logiikkaan. Itselläni meni noiden kameran kolmen napin kanssa hetki, ennenkuin niitä pystyi käyttämään ”sokkona”.

Ennakkoon laitteesta ei löytynyt hirveästi aineistoa mistään ja olikin kiva huomata, että CD:llä oleva dokumentaatio on hyvä ja laite on helppokäyttöinen. CD:ssä on toki se ongelma, että se ei ole normaalin CD:n kokoinen, eli sitä ei applen läppäri osannut käyttää. Toisaalta sen käyttö ei ole mitenkään käytön edellytys, sillä yritä-erehdy -systeemilläkin tuon käytön oppii hyvin.

Ehdotonta plussaa tässä laitteessa on se, että kaikki tarvittava tulee mukana heti alusta lähtien. Itse olisin kaivannut ehkä isompaa muistikorttia, mutta sellaisia saa kaupasta. 🙂

Olympus 1.7X Tele Conversion

Ostin otsikon mukaisen telejatkeen kirpputorilta osittain sen takia, että välillä tuo 55-200 -putki loppuu kesken.

Telejatkeen kierre on 55mm ja Nikonin optiikan ”standardi” (ainakin noissa halvemmissa putkissa) on 52mm, joten eihän ne yhteen sopineet. Onneksi kuitenkin on olemassa sovitekappaleita, jollaisen löysinkin nettikaupasta (ebay).

Sovitepalan kanssa telejatke kiinni putkeen ja objektiivini on 93,5-340 (55*1,7 – 200*1,7).

DSC_0600 Ilman telejatketta
DSC_0599 Telejatkeen kanssa

Kuvista näkee, että valotehossa tulee takkiin telejatkeen kanssa, mutta kuva on silti terävä. ylempi kuvista on siis 200mm -optiikalla ja alempi 340mm. Kameran ISO -arvo ja aukko olivat sisäkuvaukseen aivan väärin, mutta saa noista jonkinlaisen kuvan mitä tuo telejatke kameralle/objektiiville/valokuvalle tekee.

Nikon D3200

Vaihdoimme digijärkkärin kesälomamatkan jälkeen.

Edellinen kamera oli Nikon D40, jonka sain työnantajaltani lahjaksi 10v työrupeamasta aikanaan.

Nyt tuo siis korvattiin uudemmalla ja hieman järeämmällä mallilla. Edelleen pitäydyttiin kuitenkin CROP -kamerassa, ei ole tarvetta täyskennoiseen. Valintaan vaikutti myös edelliseen kameraan ostettu optiikka. Se sopii myös nykyiseen.

Työkaverin opastuksella tuosta on jo saanut jotain irtikin. Olisihan ne opit soveltuneet D40:nkin kanssa käytettäväksi, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. 🙂

Venetsialaisten aikaan sain testattua kameran hämäräkuvausta ja muutaman kuvan täyskuustakin olen napsinut. Valitettavasti siihen tuo optiikkamme (55-200) ei ihan riitä.

Eye-Fi

Kesälomamatkamme aikana kamerani muistikortti täyttyi eikä minulla tietenkään ollut mukanani toista. Isän kameralaukusta löytyi hieman oudon näköinen muistikortti minulle lainaan. Kortissa luki Eye-Fi.

Lomamatkan jälkeen kuvia kovalevylle siirtäessäni tietokone halusi asentaa sovelluksen tuolle kortille. Tutkin hieman tuota outoutta ja sehän paljastui kameran Wi-Fi -sovittimeksi, joka tuo langattoman verkon digikameraan, vaikkei kamerassa itsessään sitä ominaisuutta olisikaan. Sellainen oli siis pakko saada 🙂

Tilasin meille oamn kortin dx.com:sta ja aikanaan se kortti sieltä tulikin. Kortti toimi sekä vanhassa Nikon D40 -digijärkkärissäni, uudessa D3200 -digijärkkärissä ja Heidin Canon Ixus -digipokkarissa.

Pros:
* Kuva siirtyy heti sen ottamisen jälkeen tabiin/tietokoneeseen/puhelimeen

Cons:
* Syö akkua aika tavalla
* Kortti on tyhmä, eli se siirtää kuvan vain kerran. Jos kuva ehtii siirtyä esim. tietokoneeseen, tabiin tai puhelimeen, ei sitä enää saa toiseen laitteeseen siirrettyä kamerasta.
* Ei toimi RAW -kuvien kanssa

Kaikkinensa hyvä kortti silti ja kiva, että kuvan saa välittömästi suuremmalle näytölle.