All posts by Samuli

MiaoMiao

Tänään se saapui:

MiaoMiao

Olin lukenut tuosta laitteesta aiemmin ja päätin sellaisen tilata. Laite on siis lisälaite Freestyle Libre -verensokerisensorille.

Normaalikäytössä Libre toimii jatkuvasti, mutta siitä saa lukemat vain “skannamalla” sensori Freestylen lukijalla (tai sensorille aktivoidulla puhelimella). Tällöin tiedot saa viimeisen kahdeksan tunnin ajalta vartin välein mitattuna tuloksena.

MiaoMiao muuttaa Freestyle Libren sensorin CGM -laitteeksi. Eli MiaoMiao lukee sensorin NFC:llä ja lähettää tiedot bluetoothilla määritettyyn laitteeseen määritetyin aikavälein.

Meillä MiaoMiao liitettiin alkuun Heidin kännykkään ja skannausväliksi määritettiin viisi minuuttia. Heidin kännykästä arvot siirtyvät automaattisesti NightScout -palvelimelle, josta minun kännykkäni puolestaan hakee tiedot itselleen.

Laite tulee todella hienosti pakattuna.
Pakkauksen sisältö (ilman tarroja).
Laite ladattuna täyteen. Samassa kuvassa myös neljä paria mukana tulleita tarroja.
MiaoMiao ja Libren sensori

Myöhemmin systeemiin lisättiin vielä parit älykellot: Heidin Polar M600 ja minun Pebble Classic.

Systeemimme on siis kokonaisuudessaan:

  • Freestyle Libre + MiaoMiao
  • MiaoMiao kiinni Bluetoothilla M600:ssa tai Heidin kännykässä
  • M600 kiinni Bluetoothilla Heidin kännykässä
  • M600:ssa ja Heidin kännykässä ohjelmana Glimp
  • Minun puhelimessani ohjelmana myös Glimp
  • Minulla Pebble -kello ja siinä LastNightScout watchface
  • Glimpit kiinni itse hostatussa NightScout -palvelussa, jonka kautta puhelimet vaihtavat tietonsa ja joka taltioi arvot myöhempää raportointia varten.

Heidillä on tarpeen olla “kunnollinen”/täysverinen älykello, jotta MiaoMiaon saa siihen suoraan kiinni ja jotta hälytyksen saa (sekä äänellä, että värinällä) välittömästi korkean tai matalan sokerin iskiessä.

MiaoMiao (tai M600) pudottelee jostain syystä yhteyttä eikä tokene siitä itsekseen. Tämän takia olemme joutuneet siirtämään MiaoMiaon juttelemaan Heidin kännykän kanssa. Siinä toimii luotettavammin yhteydet. Pieni taka-askel, mutta… Se, että MiaoMiao olisi kiinni suoraan kellossa olisi parempi, koska silloin ei oltaisi riippuvaisia kännykästä lainkaan. Toki sitä tarvitaan datan siirtämisessä NightScout -palvelimelle, mutta pelkkä MiaoMiao + kello riittäisi seurantaan ja hälytyksiin.

Pebble on hyvä seuraaja, mutta siihen en ole löytänyt hyvää värinällä varustettua watchfacea, enkä jaksanut opiskella pebblen ohjelmointia sellaisen lisätäkseni. 😉

Tuo LastNightScout on tarpeeseeni hyvä kellotaulu.

Domoticz, RFLink, Arduino, Raspberry Pi, OrangePi, DietPi, EmonCMS

Olen rakentanut kotiimme automatiikkaa. Pohjana on vanhat kunnon Raspberry Pi ja OrangePi -laitteet. Tällä hetkellä noita on kaksi OrangePi -laitetta ja kaksi Raspberry Pi -laitetta. Lisäksi comboon kuuluu kaksi Arduino Mega -laitetta, joissa on molemmissa RFLink -lisäosa.

Toinen Raspberry Pi -laitteista toimii RFM69Pi -lisäosan kanssa osana kotimme energia- ja lämpötilamittari EmonCMS -järjestelmää.
Käyttöjärjestelmänä tässä laitteessa on muista poiketen raspbian.

Muissa laitteissa on kaikissa käyttöjärjestelmänä DietPi.

Kahdessa DietPi:ssä on kiinni Arduino Mega, jossa on firmwarena RFLink.  Lisäosana Arduinossa on RFLink shield. RFLinkiä käskyttää Domoticz. Vihdoinkin laitteisto, joka osaa käskyttää noita Lidlin kauko-ohjattavia pistorasioita! Pistorasioiden lisäksi hommasin ovimagneetteja ja palovaroittimia (etäluettavia ja ketjutettavia) kotiautomatioon. Domoticz osaa käskyttää myös valvontakameroitamme.

Toinen RFLink (ja Domoticz) on mökillä lukemassa lämpötiloja ja ohjaamassa valvontakameroita. Mökin laitteeseen on tulossa ensi kesänä lisäyksenä sääasema (tuulimittari).

Kotona olevissa korttikoneissa on myös squeezelite -ohjelmisto (Logitech Squeezebox -asiakas) ja tuossa raspbianissa myös squeezebox-server. Tuo palvelin on yhteydessä talon verkkolevyyn (NAS) ja sen kautta voidaan soittaa musiikkia millä tahansa squeezelite -asiakkaalla (keittiössä, olohuoneessa ja saunan pukuhuoneessa). Kaikkia soittimia voidaan ohjata erikseen tai niitä voi yhdistellä soittamaan samaa musiikkia samanaikaisesti.

Nydri 29.09.2017

Päivä vietettiin hotellilla aurinkoa ottaen ja altaalla uiden. Kävimme myös joitain tuliaisakin vielä metsästämässä.
Illalla taas siis Bardikselle sitä saaren parasta kalaruokaa syömään.

Äiti ottaa kuva annoksestaan
Oli minunkin pakko ottaa samanlainen
… ja eikun nauttimaan!

Eikä turhaan Bardis kalaruokaansa mainostanut! Hyvää kun mikä! “Vakio”pöytämme oli aivan liesien vieressä tiskin toisella puolella, joten pääsimme seuraamaan kokin tekemisiä. Kyllä ammattilaisen työskentelyä on hieno katsoa. Bardis siis itse toimii tarjoilijana ja vaimo tekee ruoat.

 

Nydri 28.09.2017

Päivä vietettiin Nydrissä tuliaisia hankkien ja hautamuistomerkillä vieraillen. Hautakaivauksilta palatessamme näimme oudon pyörän, josta ei valitettavasti saatu kuvaa. Pyörän runko oli kasattu varmaankin kolmesta tai neljästä rungosta ja pyöräilijä polki pyöräänsä reilun parin metrin korkeudessa.

Hautakaivaukset Nydrin eteläpuolella.
Päivällinen kantapaikassamme Bardis Tavern:ssa.
Jälkiruokalautanen.
Bardiksen kalastusaluksen pienoismalli.Upea taideteos, jossa oli hienoja elementtejä.

 

 

 

 

 

Bardis Tavern on pariskunnan pitämä pieni ravintola Nydrin pääkadun varrella. Kävimme ravintolassa ensimmäisen kerran varmaankin toisena tai kolmantena lomapäivänä ja kaikkiaan kävimme siellä syömässä varmaankin neljä-viisi kertaa. Omistajat keskustelivat mielellään asiakkaiden kanssa (Heidin kanssa kreikaksi, meidän muiden kanssa englanniksi). Heidän käyttämänsä raaka-aineet on pitkälti omia ja kalat itse kalastettuja. Tällä vierailulla Bardis kehui kalaruokiaan ja sanoi, että jos tulemme huomenna, niin saamme saaren parhaan kalaruoan. No pitihän se testata. 🙂

Autoilua Lefkaksen saaren sisäosissa 26.09.2017

Vietimme päivän ajelemalla pääasiassa Lefkaksen saaren sisäosia kierrellen. Kivoja pikkuisia kyliä ja kauppoja. Iltapäivällä vietimme perinteisesti kakkukahvit isän syntymäpäivän kunniaksi. Onneksi vieressä oli leipomo, josta olimme edellisenä iltana käyneet tilaamassa kakun.

Aamu oli aurinkoinen.
Hotellin altaan pohjassa oleva mosaiikkityö.
Kirkko vuorilla.
Vuoristossa oleva tutka-asema.
Noita syheröitä hinkattii edes takaisin pitkin päivää.
Oliivipuukauppa.
Paikallisia käsityötuotteita myynnissä.
Ja liikettä vastapäätä hieno volkkari.
Syntymäpäiväkahvitus omassa huoneessa.
Sädetikut kruunasivat juustokakun.
Syntymäpäiväpäivällisellä.

Matka Meteorasta Pargan kautta Nydriin 25.09.2017

Maanantaiaamuna läksimme Meteorasta paluumatkalle ja päätimme poiketa matkalla Pargassa. Paikkaa on niin moni hehkuttanut, että pitihän se käydä katsomassa. Ei tarvitse mennä toista kertaa. Kaunis paikka toki, mutta ei mitään niin säväyttävää, että haluaisin sinne uudelleen.

Pargan edustalla oleva saari.
Parga mäeltä kuvattuna.
Pönötyskuva satamassa
Toinen pönötyskuva satamassa.
Nilkkakorun asennus.
Paluumatkan meren alitus tunnelin kautta.
Nydrin vesiputouksen geokätkö.
Nydrin vesiputous. Koska oli kuivaa, niin vesiputous oli lähinnä liru. 🙂

Matka Meteoraan 24.09.2017

Olimme jo ennalta päättäneet vierailla Meteorassa. Tämä päivä oli valikoitu matkapäiväksi ja luostareissa vierailulle.

Lefkaksesta sillan yli mantereelle, jossa vielä meren lahden alitus tunnelia pitkin.

Matkalla meteoraan ajettiin aika monen tunnelin läpi. Paluumatkalla isä laski, että ajoimme 32:n tunnelin läpi. Matkan teko oli joutuisaa, sillä suuri osa matkasta ajettiin moottoriteitä pitkin. Tietulleja taisi olla kolme-neljä /suunta.

Hotellimme Meteoran juurella Kalambakan kylässä.
Meteoran luostareita.
Nunnaluostarin kauppa.
Vanha ovi nunnaluostarissa
Pönötyskuva nunnaluostarin lepopisteessä.
Toinen pönötyskuva
Suuren Meteoran luostarin hissitorni.
Lisää pönötyskuvia luostarin sisältä
Ja vain pönöttäjät vaihtuvat 🙂
Kalmisto
Kappeli sisältä. Sanomattakin on selvää, että kuvaaminen tuolla oli kielletty.
Luostarin vanha keittiö. Nokinen ja hämärä.
Luostarin museo. Kuvaaminen edleeen kielletty.
Luostarin museo. Kuvaaminen edleeen kielletty.
Toisen luostarin munkkien käyttämä vaakahissi. Päästiin näkemään tämän käyttökin. Samalla selvisi, että tuossa takana on heidän autotallinsa. 🙂